Od zawsze słyszy się, że należy jeść dużo jabłek. Warto ten nawyk wprowadzić do naszych domów, jednak co takiego mają w sobie te owoce, że należy jeść je codziennie?
Badanie przeprowadzone w 2003 roku przez Uniwersytet Kalifornijski w Davis wykazało, że u osób, które jadły co najmniej jedno jabłko dziennie, ryzyko zachorowania na raka w okresie sześciu lat było o 23% niższe niż u osób, które rzadko lub nigdy nie jadły jabłek. Inne badanie przeprowadzone przez ten sam uniwersytet wykazało, że kobiety, które jadły jedno jabłko dziennie miały o 30% zmniejszone ryzyko wystąpienia udaru mózgu w okresie dziesięciu lat.
Dlaczego jabłka mają tak wiele korzyści zdrowotnych? UCLA Extension podaje, że są one bogate w błonnik i niskokaloryczne, co pomaga ustabilizować poziom glukozy we krwi i zapobiec późniejszemu przejadaniu się. Zawierają również pektynę, która, jak wykazano, obniża poziom cholesterolu i zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL. Zawierają witaminę C i przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać uszkodzenia komórek spowodowane przez wolne rodniki, które są przyczyną wielu form raka i innych chorób degeneracyjnych.
Jabłka są często wybierane jako przekąska przez osoby chcące schudnąć, ale są również idealne dla każdego, kto chce poprawić swój ogólny stan zdrowia. Są doskonałym źródłem błonnika, a także witaminy A i potasu. Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie https://sielankowelove.pl/ .
You may also like
-
Jak laserowa korekcja wzroku wpływa na aktywności sportowe?
-
Wsparcie dla osób z schizofrenią i ich bliskich – jak pomóc sobie i innym
-
Nowy Sklep dla Diabetyków: Twoje Źródło Wsparcia i Akcesoriów Zdrowotnych
-
Leki na ból – skuteczne środki dostępne na receptę online
-
Terapia oparta na psychodynamicznych teoriach w leczeniu uzależnień